KAKO NARUČITI IZ ONLINE PRODAVNICE

1 Stavite željene proizvode u korpu i pratite proces naručivanja.
2 Popunite podatke za dostavu.
3 Jednostavno naručite i šaljemo vam na kućnu adresu.

Ako i dalje imate poteškoća, pozovite nas na 011 261 51 61, ili nam pišite na podrska@roma.rs . Hvala!

RADNO VREME MALOPRODAJA

Pon-pet: 07:00-20:00
Sub: 07:00-15:00
Ned: 07:00-12:00

Zaboravili ste korisničke informacije?

Tu smo da pomognemo

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Prisustvo vlage u zidovima objekata izaziva brojne probleme i neprijatnosti.

  • loše utiče na termičke karakteristike što znači da je potrebno više grejati prostorije, što implicira i veće troškove.
  • kao posledica vlage se na zidovima pojavljuju mrlje, buđ a često i otpadanje završnog sloja maltera, glet mase...
  • dugim izlaganjem dejstvu vlage i zidovi mogu pretrpeti i trajna oštećenja

Sve nam to govori da kada se pojave problemi sa vlagom treba brzo reagovati.

Pre bilo koje intervencije neophodno je dati što tačniju dijagnozu, odnosno utvrditi prave uzroke prisustva vlage, od kada je prisutna, u kojim uslovima je nastala... Stručno lice će najbrže ustanoviti koji je tip vlage u pitanju i predložiti najbolje rešenje za sanaciju problema.

Atmosferska vlaga je posledica atmosferskih pojava (kiše, snega) .
Usled oštećenja krovnih pokrivača, terasa, prozora, oluka ili loše i neustručno odrađenih radova dolazi do prodora vlage.

Na tržištu postoji više efikasnih i kvalitetnih materijala namenjenih rešavanju ovog problema.

Wasserdicht (Vaserdiht) - originalni nemački proizvod firme JAEGER.

Trajno elastična masa koja se jednostavno nanosi četkom (“uradi sam”) i koja efikasno zaptiva sve pukotine i spojeve i može da se nanosi i po kiši ili mrazu. Wasserdicht pokriva pukotine širine do 1 cm, na naprslim crepovima, opšivnim limovima oko krovnih prozora, olucima, slivnicima, ravnim krovovima kroz koje se odvodi kišnica, na svim najčešćim kritičnim mestima kroz koje voda nalazi put u unutrasnjost zgrade.

LeakSeal (LikSil)- gumirani vodootporni premaz u spreju, američkog proizvođača RUST-OLEUM je inovativan način za popunjavanje i trenutno zaptivanje rupa, pukotina i zaustavljanje curenja u jednom koraku. Krajnje jednostavan za korišćenje, 100% vodootporan.

Efikasno ispunjava pukotine i zaustavlja curenje. Brzo stvara trajnu barijeru i održava vrhunsku fleksibilnost čak i sa promenama temperature i UV zračenja.

Sprečava prodor vlage, rđe i korozije. Formira poluglatki, čvrst završni sloj.

Namenjen je upotrebi na metalu, aluminijumu, pocinkovanom limu, PVC-u, betonu, opeci, asfaltu, raznim krovnim materijalima, plastici, stakloplastici, i drugim materijalima.

Ako je potrebno može biti i prefarban završnim bojama na akrilnoj ili lateks bazi.

Kondenzaciona vlaga nastaje kao posledica loše termičke izolacije prostorija i neodgovarajuće ventilacije.

Kritična mesta na kojima se pojavljuje orošavanje - skupljanje vodenih kapljica su najčešće uglovi - ćoškovi prostorija kao što su betonske grede i nadprozornici.

Kao posledica velike razlike između spoljašnje temperature zida, pogotovo zimi, i unutrašnje temperature u prostoriji koja se zagreva dolazi do kondenzacije vlage prisutne u vazduhu. Topli vazduh se naglo hladi i dolazi do rošenja na površini zida. Vlažna i hladna podloga dovodi do pojave buđi. Osim ružnog izgleda zidova suvišna vlaga u prostorijama i buđ kao njena posledica je izuzetno opasna po zdravlje ljudi, naročito dece.

Apsorber vlage je efikasno i jednostavno rešenje za eliminaciju suvišne vlage u svim prostorijama. Bešuman, neupadljiv, ne troši nikakvu energiju. Apsorber vlage je plastična kutija (dimenzija 16 x 20 cm, visine 14 cm) koja se postavi na bilo kom mestu u prostoriji, i ukoliko ima suvišne vlage, apsorbuje je i sakuplja u donjem, providnom delu posude. U gornjem delu apsorbera nalazi se vrećica sa higroskopnom solju (kalcijum-hlorid) koja prirodnim putem vezuje samo suvišnu vlagu iz vazduha (kada je relativna vlažnost vazduha veća od 65%). Stalnim korišćenjem apsorbera vlage preventivno se čuva zdravlje ukućana i sprečava nastanak astme i alergija.

Ukoliko je koncentracija vlage izuzetno velika najefikasnije rešenje je StopKondenz, proizvod italijanske firme DIASEN.

StopKondenz je termopremaz koji veoma efikasno onemogućava da se na tretiranim mestima pojavi kondenzacija. Površina koja je obrađena ovim termopremazom toplija je do 5°C od one koja nije premazana. Količina toplote koja se akumulira obezbeđuje da čak i kada je u prostoriji relativna vlažnost do 90%, sprečava kondenzaciju i tako definitivno eliminiše uslove za pojavu buđi.
StopKondenz se nanosi jednostavno četkom i nakon sušenja može se prekrečiti standardnim disperzionim bojama na vodenoj bazi.

Kada smo sanirali problem kondenza idealna boja koja će sprečiti pojavu buđi je Perma White (PermaVajt) proizvod firme ZINSSER - dela RUST-OLEUM korporacije.

Perma White je završna akrilna boja na vodenoj bazi koja će ulepšati i zaštiti unutrašnje površine i sprečiti pojavu i razvoj buđi na premazanoj površini 5 GODINA.

PERMA WHITE stvara snažni, izdržljivi, vodoperivi završni sloj koji podnosi vlagu i odbija prljavštinu - ključne uslove koje dovode do razvoja buđi na površini boje.

Kombinacija ova tri proizvoda: Apsorbera vlage, StopKondenza i boje Perma White, garancija je da će boravak u prostorijama u kojima su postojali problemi sa suvišnom vlagom, biti neuporedivo zdraviji i prijatniji.

U slučajevima kada je pristup mestima na kojima dolazi do procurivanja vode u unutrašnjost objekta, nemoguća ili veoma teška i skupa operacija pristupa se sanaciji procurivanja vode sa unutrasnje (negativne) strane.

Drylok (DrajLok) proizvod američke firme UGL.

DryLok garantovano zaustavlja vodu čak i pod pritiskom, najuniverzalnija hidroizolaciona boja koja se može koristiti na podrumskim zidovima, ribnjacima, fontanama, potpornim zidovima, u izgradnji
eksterijera i kao temeljni premaz.

Ovaj vodonepropusni premaz deluje tako što prodire u male pore zida, tokom sušenja se širi i formira tvrdu vodootpornu barijeru.

Drylok je dostupan u beloj boji, a preko ovog premaza se može farbati sa svim drugim bojama.

U najvećem broju slučajeva, jedan nanos je sasvim dovoljan . Ako su mrlje - fleke na postojećim fugama tamne boje može biti neophodno i više od jednog premaza.

U normalnim uslovima korišćenja premaz će trajati godinama. Međutim, jako prometne površine će povremeno zahtevati i dodatno apliciranje.

Čišćenje pločica samo sa mikrofiber krpom i vodom (bez jakih hemijskih sredstava za čišćenje) će produžiti trajnost nanosa.

Da, svakako!

Primena flomastera štiti i fuge od propadanja i promene nijanse, jer tečnost sadrži i silikonska veziva koja štite fuge i pružaju  otporan završni sloj.

Vrh flomastera (od fiber vlakana) može dospeti i do jako uskih fuga. Eventualni višak premaza pri nanošenju može se lagano obrisati vlažnom krpom sa pločica.

Za veoma široke fuge predlog je da se najpre flomasterom pređe - oiviči deo fuge uz same pločice a potom i središnji deo fuge .

Očistite površinu od prašine, prljavštine i delova koje se krune - ljuspaju  pre upotrebe flomastera.

Pod normalnim uslovimaa, ventilacija nije potrebna. Flomaster sadrži premaz na vodenoj bazi, netoksičan je i ne proizvodi nikakva isparenja pri nanošenju.

Kako je premaz netoksičan i na vodenoj bazi nije štetan ni za kućne ljubimce. Naravno, posle nanošenja je neophodno sačekati da se premaz osuši.

Ne, jednostavno pranje ruku je sve što je potrebno.

Ako nanos iz flomastera dospe na odeću, odmah ga ukloniti toplom vodom i osušiti zahvaćena područja kako bi se izbeglo širenje fleke. Ako se odmah odreaguje fleka se lagano uklanja.

Dokle god je flomaster ispravno zatvoren, tečnost u njemu se neće osušiti bar godinu dana.

Vrhovi flomastera se moraju se očistiti nakon svake upotrebe. Blago ispiranje u toploj vodi omogućava da ostanu u solidnom stanju za novu upotrebu.

Ako je neophodan tanji, laganiji nanos može se po potrebi razrediti vodom.

Suviše brzo nanošenje slojeva.

Sigurno niste upotrebili odgovarajući razređivač.

I ovde razlog može da bude bojenje na previsokoj ili preniskoj temperaturi i vlazi vazduha, ili upotreba neodgovarajućeg razređivača.

Loša priprema površine koja se boji, stara boja nije odstranjena, loše očišćena površina ili nije korišćena osnovna boja.

Niste razredili boju, naneli ste boju u jednom, debelom premazu.

Ako se pojavljuje rđa, pri zaštiti metala, znači da niste koristili osnovnu boju za metal.

Mora da je boja previše razređena ili  su slojevi nanešene boje pretanki.

Mora da se radi o prljavom alatu, ili je podloga loše očišćena, a moguća je ova greška i kad ne koristite jedan sistem zaštite, nego kombinujete proizvode od različitih proizvođača.

Razlog ovome može da bude neogovarajuća gustina boje, boja je pregusta, ali i neodgovarajući razređivač, natapanje donjeg sloja ili previsoka temperatura.

Ovde se radi o čestoj greški pri radu, previše je boja razređena ili je sloj pretanko nanešen.

Boja loše prijanja kada je loše pripremljena, očišćena podloga, kada postoje na njoj masni film, ostaci skid boje ili rđa.

Razlog  je nesanirana oštećenja podloge koja se boji.

Razlog ovoj pojavi je loša obrada površine pre lakiranja, nije vršeno brušenje.

Razlog takođe  može da bude bojnje na previsokoj ili preniskoj temperaturi i vlazi vazduha, ili upotreba neodgovarajućeg razređivača.

Razlog može da bude bojenje na previsokoj ili preniskoj temperaturi i vlazi vazduha, ili upotreba neodgovarajućeg razređivača.

Dobra termoizolacija obezbeđuje komfor unutrašnjeg prostora, u smislu optimalne temperature, trajnu zaštititu i energetsku efikasnost.

Termizolacija, osim toga, ima dvojaku ulogu, značajno smanjuje toplotne gubitke u toku hladnog perioda, a u toplom periodu sprečava pregrevanje objekata.

Danas ima više sistema termičke izolacije objekata. Najgrublja podela je na kontaktne i bezkontaktne. Bezkontaktni sistemi se primenjiju kod velikih objekata, a za manje objekte danas se koriste kontaktni sistemi – takozvane DEMIT fasade.

U ovakvom sistemu termoizolacija (stiropor, stirodur, kamena vuna...) direkno naleže na zid, a zatim se direktno na termoizolaciju nanosi dekorativni-zaštitni sloj. Vezivanje sistema se postiže armaturnom mrežicom, fasadnim lepkovima i tiplovima.

Najvažnije je da demit fasada ima:  nisku termoprovodljivost, nisku apsorciju vlage i vode, i vatrootpornosi. I ne manje bitno da je sistem stabilan u dugom vremenskom periodu – trajan.

Velika je ponuda na tržištu termoizalocionih sistema od različitih proizvođača. U zavisnosti za koji se sistem odlučite, za kojeg proizvođača i koju debljinu stiropora – cena je od 4€/m2  do 9 €/m2.

Investicija nije mala, ali po proračunu baziranom na aktuelnoj ceni struje – ovakava investicija se isplati već za 4 do 5 godina, samo gledajući toplotne gubitke u toku grejne sezone.

Norme koje danas važe u našoj zemlji traže ugranju takozvane “fasadne petice” ( stiropora debljine 5 cm). Aktelni propisi u zemljama sa sličnim klimatskim karakteristikama zahtevaju minimalno 8 cm. Preporuka Roma company je ugradnja “osmice”.

Svakako povećava i to za 200-300 eura, ali zbog smanjenih toplotnih gubitaka, period da se isplati ivesticija ostaje isti  4 do 5 godina. Međutim, sa fasadonom osmicom smo sigurni da će naš objekat biti dobro zaštićen od klimatskih ekstrema, i leti i zimi.

Roma Company preporučuje da se odlučite za nekog od renomiranih proizvođača, JUB, HENKEL, HELIOS, jer njihovi prozivodi su laboratoriski ispitani, fabrički kontrolisani u toku prizvodnje, i iza njih stoji bogato iskustvo u ugradnji fasadnih sistema.

Mi insistiramo da sve komponete sistema budu od jednog prizvođača, jer ćete samo tako dobiti optimalnu karakteristiku cele demit fasade.

Proizvodi od različitih proivođača ne moraju da se slože međusobono ni hemijski, ali češće je neslaganje fizičko-mehaničko.

Dobijete usklađen fasadni sistem, sa jednakim koeficijentom toplotnog širenja materijala, sa optimalnom toplotnom karakteristikom, i garatovanom vodootpornošću.

Osim toga, ako se odlučite za JUB, HENKEL ili HELIOS imaćete i besplatnu tehničku podršku od stručnih lica proizvođača. Ako pri tom, ugradnju fasade, na primer kod JUB-a, izvode lica koja od proizvođača imaju sertifikat, fabrika daje garanciju 10 ili 15 godina.

Idealni su naravno takozvani tehnički uslovi: teperatura od 16 do 22 stepeni Celzijusa. Posebno se treba paziti toplotnih ekstrema – recimo kad je hladnije vreme temperatura ne sme da padne ispod +5 , i to u trenutku ugradnje kao i narednih osam časova.

Dakle vreme fasada je proleće i jesen!

U zavisnosti od umešnosti organizovanja gradilišta i broja izvođača, potrebno je vreme od 5 do 7 dana.

Jedna od važnijih stvari kod izbora stiropora je izbor proizvođača – mi prodajemo stiropor samo od renomiranih kuća, AUSTROTERMA ili IZOLIRKE – što garantuje da se radi o stiroporu propisane gustine ( 17gr/cm3), pravilno ekspandiranom, i ostarelom, dakle stiropor čije će se dimenzije  vremenom menjati u dozvoljenim granicama.

Na tržištu se prodaje armaturna mrežica nedovoljnog kvaliteta. Minimum koji preporučuje Roma Company je 145 gramska armaturna mrežica.

Mi Vam savetujemo da sve poizvode kupite kod renomiranog prodavca. Time ste sigurni da kupujete originalne prizvode, da je roba ispravno uskaldištena i da se sa njom pažljivo rukovalo.

I ne manje bitno, kupovinom u prodavnicama Roma Company, uvek dobijate svu moguću tehničku podršku i savete.

Ovde se radi o čestoj grešci, suviše ste brzo nanosili sloj.

Pigmenti koji su u lazuru se godinama talože i sabiraju u drvetu. Razmislite da koristite lazuru svetlijeg tona ili bezbojnu.

Za zaštitu drveta koje je izloženo uticaju sunca potrebno je da koristite lazure sa UV filterima.

Razlog može da bude nepromešana lazura pre upotrebe. Dobijena nijansa može da zavisi od vrste drveta na koju nanosimo lazuru vlage drveta i načina površinske obrade drveta.

Stvar je u tome što ste naneli lazuru u jednom debelom sloju.

Greška je u tome što niste odstranili staru lezuru, koja se ljuštila, ili loše očišćena podloga.

Niste obrusili drvo pre nanošenja lazure.

Razlog je prljav alat, loše očišćena podloga.

Radi se o tome da niste oprali hemijski odstranjivač, ili prevelika vlaga i preniska temperatura.

Ovde se radi o loše očišćenoj površini ili prisustvu masnoće.

Uglavnom problemi na betonu i malterima nastaju kad su temperature ispod +5 i iznad +30 u ovim slučajevima zimskog betoniranja/malterisanja treba da znamo da su to ekstremne situacije za betone/maltere i da pored obaveznog stavljanja aditiva treba i same površine koje su urađene štititi narednih nekoliko dana.

Preporučujemo Cementol B novi i to u odnosu 1 kg na 100 kg cementa a za maltere 1,5 - 2kg na 100kg veziva.

Za ove slučajeve toplo preporučujemo Tekamal Hidroizol S iz razloga što je pripremljen kao jednokomponentna suva mešavina i odlikuje se velikom prionljivošću, fleksibilan je i ono što je bitan vodonepropustan.

Upotrebljavamo ga za: Zaptivanje, sanaciju vlažnih zidova, rezervoare za vodu (i za pitku), podrumske prostorije itd. Veće pukotine je najbolje zatvoriti za elastičnom trakom Tekatrak Hidroizol.

Zimsku penu treba koristiti ukoliko je spoljašnja temperatura niža od 10C. Niže temperature utiču na količinu i kvalitet strukture pene.

Ukoliko bi smo koristili običnu penu, ona bi se pretvorila u prašinu. Naglašavamo da sve pene nakon korišćenja, treba zaštiti akrilom ili malterom, kako bi se sprečil UV starenje pene.

Pur- pene nisu UV otporne!

Koristite VODOTESNU MASU na silikonskoj osnovi za zapunjavanje dilatacija. Vodotesna masa je pakovana u kartušu silikonsku kartušu od 300ml. i za rad sa njom morate imati pištolj za silikon.

Nakon toga, preko opšivke nanesite VODOTESNI PREMAZ koji je armiran vlaknima i zaptiva dilatacije do 20mm. Sa vodotesnim premazom možete raditi u svim uslovima.

Podloga ne mora biti suva, razmaščena i čista. Vodotesni premaz je pakovan u limenku od 1l. Prilikom rada može se nanositi četkom i špaklom.

U ovom slučaju nikako ne smemo koristi acetatni univerzalni i acetatni sanitarni silkon, iz razloga što sadrže acetatnu (sirćetnu) kiselinu koja bi mogla da naruži i ošteti ivicu koja se silikonira.

Rešenje je SANITARNI NEUTRAL SILIKON.

Pur – penu možemo očistiti TEKAPUR ČISTILOM samo ukoliko je ona još žitka. Očvrslu penu nažalost, možemo ukloniti samo mehanički (struganjem).

Problem je u tome što većina montažnih lepkova sadrži rastvarač, koji bi istopio stiropor. TKK u svom programu nudi dva rešenja.

Pena za lepljenje izolacije sa kojom možete pričvrstiti stiropor za sve vrste građevinskih materijala, osim za silikon, teflon i polietilen.

Montažno lepilo BT koje u svom sastavu ne sadrži rastvarač.

Što se tiče ovakvih pitanja treba znati da kao prvo takve betone treba raditi sa većom količinom cementa nego uobičajeno a to je sa minimalnom količinom cementa 360kg/m3 i obavezno dodavati superplastifikator u ovom slučaju preporučujemo Cementol Hiperplast 463 i to u količini 400 gr na 100 kg cementa.

TKK u svojoj paleti proizvoda nudi i TEKADOM BITUMEN u kartuši od 300ml., koji je namenjen za lepljenje tegole na krov. Tekadom Bitumen možete koristiti i zaptivanje dilatacija i manjih pukotina.

U ovom slučaju naša preporuka je aditiv tj. Superplastifikator Cementol Omega F koncentrat i to u odnosu 1,5 kg na 100 kg cementa.

Zato što je on namenjen za ubrzavanje procesa očvršćavanja betona i istovremeno jako plastificira betonsku mešavinu.

Najčešći problemi i rešenja  
prilikom farbanja i krečenja

PRONAĐITE MAJSTORA

Potreban Vam je majstor za krečenje, postavljanje tapeta ili parketa?

Obratite nam se za preporuku!

Unesite Vaše podatke u formu ispod i naše kolege će vas ubrzo
kontaktirati sa listom preporučenih majstora u vašoj blizini.

ONLINE
GDE GOD BILI

BRZA ISPORUKA
NA TERITORIJI SRBIJE

NAJBOLJE CENE
GARANTOVANO

VRH